Varmuuskopiointi ja lisäosien päivitys WordPressissa – mitä sinun tulisi tietää verkkosivujen ylläpidosta

03.03.2023

Katri Vieri

Ovatko sivustosi varmuuskopiot ja päivitykset ajan tasalla? - Kuvassa näyttö jossa sininen tausta ja valkoinen latausikoni, joka on 30 %:ssa.

Varmuuskopioiden ottaminen ja päivitysten tekeminen verkkosivuille on tärkeää monestakin syystä. Vanhentuneet WordPress-versiot, tai päivittämättömät teemat ja lisäosat ovat yleinen syy sivuston toiminnallisuuden häiriöille sekä sivujen joutumiselle väärinkäytön kohteeksi.

Varmuuskopioilla voidaan varmistua sivujen palautuksen mahdollisuudesta esimerkiksi sivuihin tai palvelimiin kohdistuneen hyökkäyksen jälkeen. Päivityksillä puolestaan pyritään varmistumaan siitä, että näitä tietoturvaloukkauksia tai hyökkäyksiä ei tapahtuisi, ja sivusto pysyisi toimintakuntoisena. Päivitysten kautta saadaan myös lisäosien ja teemojen viimeisimmät ominaisuudet, kuten käyttöliittymän parannukset tai suoritustehon parannukset, käyttöön.

Varmuuskopioita hallintapaneelin vai lisäosan avulla? Entä miten lisäosat kannattaa päivittää?

Verkkosivujen ylläpitoon on olemassa kymmeniä eri hallintapaneeleja ja työkaluja. Kukin webhotellipalveluja tarjoava yritys on ottanut käyttöön jonkin hallintapaneelin, jonka avulla palveluja ostavat asiakkaat voivat ylläpitää sivujaan helposti.

Hallintapaneelilla tarkoitetaan sivuston taustalla olevaa työkalua, joka mahdollistaa esimerkiksi tietokantojen tarkastelemisen tai SSL-sertifikaatin asentamisen sivustolle. Hallintapaneeleista yleisimpiä ovat Plesk, Direct Admin, hPanel ja Cpanel. Näillä voidaan asentaa sovelluksia, kuten WordPress tai Magento, joiden kautta puolestaan voidaan rakentaa verkkosivuja helppokäyttöisten käyttöliittymien avulla.

Jos tarkastellaan vaikkapa Cpanelia ja Klik-asennusohjelmaa, niiden käyttö helpottaa verkkosivujen ylläpitoa. Asennusohjelma mahdollistaa muun muassa verkkosivujen ja niiden lisäosien päivityksen, tietokannan varmuuskopioinnin ja varmuuskopioiden palautuksen. Cpanelin kautta voi useimmissa tapauksissa myös päivittää verkkosivujen teeman.

Lisäosia ja sivuja on mahdollista päivittää myös WordPressin kautta. Monille sivuja päivittävälle se onkin tutuin ja helpoin tapa toimia. Sitä kautta asennetuissa päivityksissä ei ole mahdollista ottaa varmuuskopiota päivityksen yhteydessä ilman tarkoitukseen soveltuvaa lisäosaa.

Cpanelin tai muun hallintapaneelin kautta tehdyissä päivityksissä varmuuskopioiden ottaminen päivitysten yhteydessä onnistuu. Tämä onkin suositeltavaa, sillä joissakin, vaikkakin harvoissa, tapauksissa verkkosivujen lisäosat eivät toimi kunnolla keskenään, ja sivujen toiminta voi häiriintyä. Silloin on mahdollista palauttaa sivujen aiempi versio ja selvittää vikaa.

WordPressiin on olemassa myös muutamia varmuuskopioinnin mahdollistavia lisäosia. Esimerkiksi All-in-One WP Migration -lisäosalla saat varmuuskopioitua koko sivun tietokantoineen ja ulkoasuineen. Sen avulla saat ladattua sivuston tiedostoina tietokoneellesi, ja saman työkalun kautta varmuuskopio on myös mahdollista palauttaa.

Varmuuskopioita voi ladata pilvipalveluihin, kuten Dropboxiin, tai paikallisesti omalle tietokoneelle. Varmuuskopioinnin yhteydessä tulisi varmistua, että tiedostot ovat varastoituna tietoturvallisesti niin, etteivät ne häviä laiterikon seurauksena, eivätkä mahdolliset sivuilla olleet asiakkaiden henkilötiedot joudu vääriin käsiin.

Kun varmuuskopiot ovat ladattuna omalle laitteelle tai pilvipalveluun, kannattaa ne myös nimetä selkeästi, jotta viimeisin varmuuskopio on helposti löydettävissä. Tällä tavoin vältyt palauttamasta vanhaa varmuuskopiota, jolloin on riski esimerkiksi asiakastietojen menettämiselle.

Lopputulema, eli parhaat käytännöt varmuuskopiointiin ja päivitykseen

WordPress-sivujen päivityksessä ei ole kyse rakettitieteestä, sillä kuka tahansa osaa tehdä sen. Perusymmärrys sivujen toiminnasta ja rakenteesta riittää.

Jos haluat varmistua sivujesi toimintakyvystä ja tietoturvasta, sinun kannattaa päivittää ja  varmuuskopioida sivusi säännöllisesti. Lisäosien ja sivuston ytimen päivitys ja varmuuskopiointi niiden yhteydessä onnistuu näppärästi hallintapaneelin kautta, mutta lisäksi kannattaa ottaa myös laajempi varmuuskopio koko sivusta ja arkistoida se selkeästi nimettynä, itselle luontevalla tavalla joko pilvipalveluun tai omalle tietokoneelle.

Lue lisää All in One WP Migration-lisäosasta: https://wordpress.org/plugins/all-in-one-wp-migration/

Tässä myös muutama esimerkki webhotellipalveluiden tarjoajista, joihin kannattaa tutustua:

*Hostaan→

*Hostinger→

*Domainhotelli→

Mainoslinkit merkitty * -merkillä